Herstructurering Goes-West

Groene as in wijk Goes-West moet volledig autovrij zijn.

oktober2005     De gemeente Goes moet in haar streven een groene as te maken in de wijk West, de totale J. P. Coenstraat inrichten voor fietsers en voetgangers.

Dat bepleit bewoner C. Maas van de J. P. Coenstraat. Maas. die deze week in de commissie grondgebied reageerde op de stedebouwkundige visie voor de wijk, vindt het te prijzenswaardig dat de gemeente de versteendewijk groener wil maken.

In het plan krijgt de wijk van oost naar west een groene as, waardoor een fietsroute (richting stad en Nieuw-West) loopt. Het hart van deze groep plantsoenen bevindt zich op de kruising Evertsenstraat/Coenstraat. De opnieuw in te richten katholieke begraafplaats maakt daarvan deel uit.

Tegelijkertijd is het bedoeling het autoverkeer te weren door keerlussen. Alleen op die manier ontstaat een groen verblijfsgebied, dat West nu mist. Maas heeft er problemen mee dat een stuk Coenstraat, tussen de Abel Tasmanstraat en de Jacob Roggeveenstraat, wel open blijft voor autoverkeer, als uitvalsweg voor groot deel van West. Volgens hem is dat onveilig voor fietsers en wandelaars en ondermijnt het ook het idee van een groen verblijfsgebied. Omdat straks woningcomplexen verrijzen aan de Coenstraat, oppert hij langs het trapveldje een ontsluiting te maken. Dat is de kortste route naar Ringbaan-West. Bovendien wordt een deel van die ontsluiting al aangelegd bij de bouw van appartementen.

Aangezien de Regionale Woningbouwvereniging Samenwerking (RWS)enkele woningblokken aan de noordzijde van de Abel Tasmanstraat en Jacob Roggeveenstraat wil slopen, is daar ruimte voor keerlussen.

Goes zal de suggestie bekijken bij de verdere uitwerking van het stedebouwkundige plan.

(bron PZC - woensdag 26 oktober 2005) Door Frank Balkenende