Herstructurering Goes-West

Goes-West: Huurder krijgt stem in bouw

jp_coenstraatPotentiële huurders mogen meepraten over de inhoud en indeling van de bouw van 25 huurwoningen aan de J.P. Coenstraat in Goes-West. De RWS wil dat als één van de eerste woningcorporaties eens beproeven                                                                        
Als je een nieuwbouwwoning koopt, heb je als koper invloed. Welke keuken wil ik, neem ik er een serre bij, of een extra lange garage? Een huurder mist die medezeggenschap. Althans, tot nu toe, want woningcorporatie RWS wil in Goes-West potentiële huurders al in het ontwerpstadium mee laten denken.

De RWS wil bij wijze van experiment mogelijke toekomstige huurders laten meepraten over hun woonwensen. "Dat is in de wereld van woningbouwverenigingen, tenminste als je praat over huurwoningen, eigenlijk nog nooit vertoond. Waar je als koper meepraat en -bepaalt, moet je als huurder kant-en-klare woningen accepteren of niet. Wij vinden het juist spannend om ook eens huurders na te laten denken over hun woonwensen en hoe ze die willen vertalen", zegt Henk Bekker, sectormanager woonservice bij de RWS.

De corporatie neemt de proef op de som in Goes-West, waar de komende twintig jaar ruim vijfhonderd, overwegend naoorlogse, huurwoningen worden vervangen door nieuwbouw. Juist in die wijk lijkt het Bekker aardig om huurders mee te laten praten. Gekozen is voor 25 geplande woningen aan de J. P. Coenstraat, tegenover de Zevenbladhof, de eerste vervangende nieuwbouw in de 'sloopwijk'. Daar staan nu duplexwoningen die volgend jaar tegen de vlakte gaan. De nieuwe huizen worden begin 2012 gebouwd. Dat betekent dat huurders een jaar voorbereiding krijgen.

Bedoeling is een groepje van tien tot twaalf mensen toe te voegen aan het bouwteam. In samenspraak met een architect kunnen ze woonwensen verwezenlijken. Volgens Bekker gelden er in principe weinig beperkingen. De inhoud van de woning en ook de indeling zijn bespreekbaar.

"Als iemand graag een serre er bij wil, dan kan dat. Of een grotere badkamer, waarbij een slaapkamer wordt opgeofferd. Een andere wens kan een slaapkamer op de begane grond zijn."

Dat kan ertoe leiden dat in het rijtje woningen, de ene groter wordt en de ander wat kleiner. Uiteraard moeten de woonwensen passen binnen de bouwkosten van de woning. "We gaan uit van normale huurprijzen, waarbinnen kan worden gevarieerd. Dit wordt een behoorlijke, maar wel leuke uitdaging voor ons."                                                                                                           (bron PZC door Frank Balkenende)