Herstructurering Goes-West

Huurders bouwen mee aan eigen huis.

Woningcorporatie RWS laat een groep huurders in Goes-West meepraten over hun woonwensen. Ze hebben vergaande invloed op de indeling en eventuele uitbouwtjes van nieuwbouwhuizen.       Dat gebeurt nog bijna nergens in Nederland.

eigen_nest

 Eigen Nest in Goes-West, zo noemt RWS het experiment waarbij huurders meedenken over het ontwerp van 23 eengezins- en 9 patiowoningen. De PZC volgt dat proces de komende twee jaar van nabij.
Zestien huurders uit te slopen woningen in Goes-West zullen het komende jaar regelmatig samenkomen om te praten met architect Guido Goethals van V+G

Architecten en plaatsvervangend directeur Walter Koens van Marsaki, de projectontwikkelaar die in opdracht van corporatie RWS de huizen aan de J.P. Coenstraat ontwikkelt. Waar je als koper gewoon kunt bepalen hoe groot je keuken wordt, of er een serre aan vast wordt geplakt of dat een tweede badkamer noodzakelijk is, moet een huurder kant-en-klare woningen accepteren.

Locatie_10a  
De woningen komen op locatie 10a. J.P.Coenstraat stukje Abel Tasmanstraat en de plek waar de gymzaal heeft gestaan.


De RWS steekt haar nek uit door nu huurders een stem in de ontwerpen en indeling te geven.Gekozen is voor een straat in Goes-West, omdat in die wijk de komende twintig jaar bijna alle naoorlogse huurhuizen worden vervangen door nieuwbouw. Uiteraard gelden er voorwaarden. Het aantal vierkante meters is niet oneindig, want de bouwkosten van een huis moeten er niet tot leiden dat de huurder boven de huursubsidiegrens komt. Maar toch. ,,Droom maar eens lekker en dan zullen we zien hoe ver we komen", moedigde architect Goethals de deelnemers onlangs tijdens de startsessie aan.


 In zijn tuin wil Cor straks een overdekte slaapplaats

 De 43-jarige Cor de Jonge, die in de  Jacob Catsstraat woont, is sindsdien aan het tekenen geslagen. Hij doet mee, want geboren en getogen in West wil hij in de wijk blijven als zijn 'eigen' huis in 2016 wordt geveld. ,,Het is een gezellige volksbuurt met veel sociale contacten. Ik vind het daarnaast leuk invloed te hebben."

De Jonge heeft wel oren naar een nieuw huis. ,,Je krijgt een duurzaam huis met goede isolatie – m'n huidige woning tocht nogal- dat met aardbronnen wordt verwarmd. De energierekening zal een stuk lager zijn. Het enige minpunt is dat je straks niet meer op gas kunt koken."
Cor heeft twee varianten gemaakt. Een nogal standaardwoning met drie slaapkamers, met de keuken in het ene deel aan de voorzijde en in het andere aan de tuinkant. Waar hij zeker over wil praten, is een overkapping van een stuk tuin aan de achterkant. ,,Die heb ik nu ook. Daar slaap ik van half mei het najaar. Gewoon op een veldbed met een slaapzak. Lekker fris!!!

Een serre met een soort carport eraan staat dus hoog op het verlanglijstje, evenals een vliering. Verder moet er aan zijkant of achter in de tuin voldoende ruimte en vooral hoogte zijn voor zijn kas, want natuurfreak Cor omringt zich graag met exotische planten. Zijn kas telt een paar flinke bananenbomen, die al het dak raken. Op de grond staan enkele muizenkooien. De muizen vormen het diner voor de wurgslangen die Cor binnen in terraria houdt. Ook in de tuin valt buitenissig groen te ontwaren, zoals sarracenia's ofwel vleesetende plantjes. 's Zomers verorberen ze hinderlijke insecten. Hij biecht op dat hij bijna meer van dieren en planten houdt dan van zijn vriendin, die overigens ook naar de Coenstraat verkast. ,,We hebben een latrelatie, maar ze komt straks nog maar twee deuren van me vandaan te wonen. Dat zijn er vier minder dan nu aan de Catsstraat

 (Bron PZC door Frank Balkenende)